Wishlist
Wishlist
Zdravie
Posted in

Tři základní pravidla jak posílit imunitu

Posted in

Imunitní systém je seskupení mechanismů a reakcí uvnitř organismu, které ho ochraňují a bojují s chorobami či záněty v těle. Známe dva druhy imunitního systému, vrozený a adaptivní. Vrozená nebo přirozená imunita je ta, se kterou se narodíme, zatímco adaptivní, tedy získanou, získáváme až během života. Získaná imunita je silnější a nastupuje tehdy, když už přirozená imunita nedokáže bojovat s nemocí. Jako příklad si můžeme uvést často nemocné malé děti, kterým se adaptivní imunita ještě nestihla vybudovat. Druhá podstatná črta získané imunity je paměť. To znamená, že pokud se už jednou setkala s konkrétní chorobou, podruhé bude schopná s ní lépe bojovat. A právě kvůli prevenci před nemocemi je důležité abychom naši imunitu neustále podporovali. Představíme si tři zaručené způsoby jak na to.

A close up of a fruit  Description automatically generated

Zdravá strava je základ


Vyvážená strava a dostatečný příjem vitaminů, minerálů a bílkovin napomáhá odolnosti organismu vůči infekcím a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Mezi vitamíny, které přirozeně podporují imunitu patří hlavně vitamin D a C. Ideálním zdroj vitamínu D je sluneční záření. Podle výzkumů i 30 minut denního pobytu na slunci udržuje optimální hladinu vitamínu D. Jak jistě víš, hlavním zdrojem vitaminu C je citrusové ovoce, avšak vzhledem k tomu, že tyto druhy ovoce jsou k nám dováženy ze zahraničí, poměr C-čka je výrazně nižší kvůli tomu, že se sběr plodů uskutečňuje ještě před dozráním. Právě proto se doporučuje užívat různé doplňky výživy obsahující vysoký podíl vitamínu C, jako je například rakytníková šťáva, spirulina či chlorella. Mezi minerály, které také výrazně napomáhají budování imunity patří zinek a selen, které můžeme najít například v mase, mořských plodech, rybách, zelenině či ořechách. O prospěšných účincích bílkovin a zdrojích, z nichž je vhodné je čerpat, se dočteš v našem předchozím článku. Někdo však může na vyšší příjem bílkovin reagovat žaludečními problémy, a proto je důležité do stravy zařadit i jisté množství vlákniny. V největší míře se vyskytuje v luštěninách, zelenině, ovoci, celozrnném pečivu a psylliu. Psyllium je vláknina pocházející ze semen indické byliny Plantago ovata. Je vhodná i pro lidi trpící celiakií nebo laktózovou intolerancí.


Kvalitní spánek 7 až 8 hodin


Věříme, že jsme tě tímto tipem potěšili, vždyť spánek patří mezi nejoblíbenější činnosti lidstva. Není však jen příjemný, ale také užitečný. Určitě si zažil dny, kdy si spal krátce a celý den si pociťoval únavu, nervozitu popřípadě větší hlad. Nedostatek spánku však nepůsobí špatně pouze na to jak se cítíš následující den, ale z dlouhodobého hlediska ovlivňuje i tvou imunitu. Odborníci se v mnoha studiích shodují, že optimální čas spánku by se měl pohybovat okolo 7 až 8 hodin. Na narušení jeho kvality ovlivňuje řada faktorů, ať už nedostatečná aktivita během dne, stres či alkohol před spaním. Možná si řekneš: “To je hloupost, vždy lepší usnu po pár skleničkách!” Alkohol ti sice pomůže usnout, ale nijak jinak tvému ​​spánku neprospěje. Právě naopak. Poruchy spánku jsou častokrát zapříčiněny právě častou konzumací alkoholu ve večerních hodinách. Jak tedy zlepšit kvalitu spánku? Pokud i přes dostatečné aktivitě a zdravé stravě máš problém usnout, skvělou volbou jsou různé bylinky, které najdeš i ve formě tinktur. Mezi takové patří například třezalka, mučenka pletní či levandule. Pro fanoušky dlouhých lázní doporučujeme do vody přidat magnéziové vločky, které mají hned několik benefitů, mezi které patří i zlepšení kvality spánku či uvolnění napětí, jak duševního tak i fyzického.


Hýbej se!

Sportování také patří mezi nakopávač imunity. Cvičení stimuluje probíhající výměnu imunitních buněk mezi krevním oběhem a tkáněmi což způsobuje vyšší imunitní obrannou aktivitu a lepší metabolické zdraví. Mezi zabijáci spánku jsme zmiňovali i stres. Při sportu se vytváří hormon štěstí – endorfin, který je skvělým prostředkem jak snížit negativní účinky stresu. Při jeho uvolňování dochází k pocitům euforie, zvýšené chuti k jídlu, uvolňování pohlavních hormonů a posílení imunitní reakce. Co nám z těchto faktů vyplývá? Pravidelně cvič! Budeš mít silnou imunitu a kopec energie v ložnici.

Připojte se ke konverzaci

Košík 0