Wishlist
Wishlist
Zdravie
Posted in

11 benefitů zeleného čaje o kterých si nevěděl

Posted in

Proč právě zelený čaj?

Zelený čaj původem z Číny byl tisíce let používán jako lék téměř v celé Asii. Tento zázračný nápoj má řadu příznivých účinků od snížení krevního tlaku až po prevenci rakoviny. Důvodem toho, proč má zelený čaj více benefitů pro zdraví jako černý čaj je zřejmě jeho způsob zpracování. Černý čaj je zpracován způsobem, který umožňuje fermentaci, zatímco zpracování zeleného čaje zabraňuje procesu fermentace. Výsledkem je, že zelený čaj uchovává maximální množství antioxidantů a polyfenolů, které činí zelený čaj takovým prospěšným pro naše zdraví.

Přinášíme přehled některých jeho skvělých benefitů o kterých jste možná nevěděli:

  1. Hubnutí – Zelený čaj zrychluje metabolismus. Polyfenol, který se nachází v zeleném čaji, slouží k zintenzivnění úrovně oxidace tuků a rychlost, kterou vaše tělo přemění potravu na kalorie.
  2. Cukrovka – Zelený čaj pomáhá regulovat hladinu glukózy, zpomaluje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle.
  3. Srdeční onemocnění – Vědci si myslí, že zelený čaj působí na výstelce krevních cév, což pomáhá lepšímu odolávání změnám krevního tlaku. Může také chránit před tvorbou krevních sraženin, které jsou hlavní příčinou infarktu.
  4. Rakovina – Zelený čaj může snížit riziko rakoviny jícnu, ale také převládá názor, že zelený čaj zabíjí všechny rakovinotvorné buňky bez poškození zdravé tkáně kolem nich.
  5. Cholesterol – Zelený čaj redukuje tzv. “Špatný” cholesterol v krvi a zlepšuje poměr “zdravého” cholesterolu vůči “zlému”.
  6. Alzheimer a Parkinson – Předpokládá se, že pití zeleného čaje oddaluje zhoršení zdravotního stavu způsobené Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Studie provedené na myších ukázaly, že zelený čaj chrání mozkové buňky před umíráním a obnovuje ty poškozené.
  7. Zubní kaz – Studie poukazují na fakt, že chemický antioxidant “katechin”, který se nachází v zeleném čaji může zničit bakterie a viry, které v krku způsobují infekce a zubní kaz.
  8. Krevní tlak – Pravidelná konzumace zeleného čaje redukuje riziko vysokého krevního tlaku.
  9. Deprese – Theanin je aminokyselina, která se nachází v čajových listech. Právě tato látka by měla působit uklidňující.
  10. Péče o pleť – Zelený čaj je také nápomocný při vráskách a znacích stárnutí pleti. Je to díky jeho vysokému obsahu antioxidantů. Také studie na zvířatech i lidech prokázaly, že zelený čaj aplikován lokálně může napomoci ke snížení poškození sluncem.
  11. Antibakteriální a antivirové účinky – Čajové katechiny jsou silné antibakteriální a antivirové látky, které je činí účinnými při léčbě všeho od chřipky až po rakovinu.

Pokud se chcete cítit lépe, zhubnout, vypadat mladší, či snížit riziko vzniku mnoha onemocnění, možná se konzumace zeleného čaje stane součástí Vašeho života … 🙂

Zdroj: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/11-benefits-of-green-tea-that-you-didnt-know-about.html

Připojte se ke konverzaci

Košík 0